Skip to content

Istoricul parohiei

Memmingen_57

Orașul  Memmingen face parte din regiunea administrativă Schwaben, landul Bavaria, Germania. Memmingen este un oraș care din punct de vedere administrativ nu este inclus într-un district rural, ci are statut de district urban, fiind deci un oraș-district (în germană kreisfreie Stadt).

Fata de alte orase ale tinutului Bavaria, Memmingen se distinge prin Programul țăranilor răzvrătiți din 1525, ce contine cele douăsprezece „Articole ale tuturor Baurschafft vnnd Hyndersessen” si care a fost formulat în orașul imperial liber de atunci, cu acelasi nume ca si in prezent. Ca bază a revendicărilor lor, țăranii nu pretindeau nimic altceva decât „să audă Evanghelia și să trăiască în conformitate cu ea”. Ei citesc în Sfânta Scriptură „că sunt și vor să fie liberi”. Chiar dacă lista de revendicări nu a avut succes, iar rebeliunea „omului de rând” a fost înăbușită cu sânge, totusi obiectivele țăranilor au depășit cu mult momentul din anul 1525. Astfel, Memmingen și, în special, clădirea breslei Kramer au oferit o platformă unică pentru acest lucru si anume  dialogul și echilibrul, care au fost întotdeauna cunoscute în orașul imperial cu structura sa de breaslă si prin urmare, discuțiile, consultările și compromisurile au fost esențiale în lupta orașului pentru a găsi calea cea bună.

500 de ani mai tarziu, in ședința din 22 iunie 2020, Consiliul Local Memmingen a adoptat un „Manifest Memminger”, prin care partidele democratice și grupurile parlamentare reprezentate în cadrul acestuia se angajează să apere, împreună cu toți cetățenii, cu angajament și convingere, drepturile de libertate formulate în cele douăsprezece articole și în Constituția bavareză, precum și să transfere preocupările țăranilor de atunci, lupta lor pentru libertate, în societatea noastră modernă și pluralistă.

Din punct de vedere religios, populatia orasului Memmingen este predominant evanghelica si catolica, ca urmare a evenimentelor istrice si religioase care au avut loc cu sute de ani inainte.Pe fondul atator framantari, astazi, Memmingen a devenit un oras liber in adevaratul sens al cuvantului, in care lupta si dorinta de a fi independenti a inaintasilor s-a concretizat prin acceptarea si implinirea acelor articole care aveau la baza dorinta de libertate.

Odata cu caderea regimului comunist in Romania, din ce in ce mai multi romani au ales sa plece din tara, iar in anul 2007,cand tara noastra a aderat la Uniunea Europeana, numarul romanilor a crescut in mod treptat atat in Germania cat si in alte tari din Europa.Astfel s-a ajuns ca numai in Memmingen si in imprejurimi numarul romanilor sa fie in jur de 6000.

Din dorinta de a-si pastra identitatea, din care in primul rand face parte credinta ortodoxa, multi dintre romani au inceput sa caute biserici ortodoxe romanesti unde sa poata auzi  Sfanta Liturghie in limba materna  si astfel  sa isi gaseasca alinarea sufletului.Datorita faptului ca in apropiere nu existau biserici ortodoxe romanesti, ei trebuiau uneori sa fie nevoiti ca sa parcurga distante lungi pana la parohiile din Ulm, Ravensburg, München, Augsburg cu mijloacele de transport pe care le aveau fiecare in parte, sau uneori in grupuri organizate pentru a participa la slujbe.

Credinciosii din zona orasului Memmingen care in mod regulat mergeau la slujbele bisericii in alte orase din dragoste si ravna fata de bunul Dumnezeu, au format un grup care isi doreau ca sa existe o parohie ortodoxa romaneasca si in orasul lor.

Din mila bunului Dumnezeu si a Maicii Domnului,cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Serafim si la cererea credinciosilor romani din Memmingen, in data de 01 Octombrie 2022, a luat fiinta parohia „Nasterea Maicii Domnului si Sf.Ierarh Rupert din Salzburg ” , implinindu-se astfel dorinta multora de a avea o biserica ortodoxa romaneasca in orasul lor si totodata de a avea parte de Sfanta Liturghie.

Astfel,prin infiintarea acestei noi parohii,in istoria Bisericii Ortodoxe Romane din Germania se scrie o noua pagina atat in lista parohiilor romanesti ce fac parte din Mitropolia Ortodoxa Romana a Germaniei, care se afla sub obladuirea Inalt Preasfintitului Parinte Serafim cat si a orasului Memmingen. Fie ca bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa ocroteasca aceasta parohie si pe credinciosii ei si sa faca in asa fel incat prin noua biserica infiintata si prin celelalte parohii din Mitropolia Ortodoxa Romana din Germania, dreapta credinta sa fie lumina pentru toti cei ce locuiesc in acest tinut si in aceasta tara.